ОС на БФБ прие бюджет за 2020 и Национална програма за развитие на Българския баскетбол 2020-2023

Общото събрание на БФБаскетбол прие единодушно бюджет за 2020 година и „Национална програма за развитие на Българския баскетбол 2020-2023“. Събранието се проведе днес в хотел „Рамада“ в София и събра по-малко от 1/5 от делегатите, които имат право на глас във върховния орган на управление на българския баскетбол. По-малко от една четвърт от клубовете у нас бяха изпратили представител на заседанието. Програмата бе изготвена от „Спортс Мениджмънт България“, по поръчка на БФБаскетбол. Тя е изготвена във връзка с последните промени в Закона за физическото възпитание и предстоящото лицензиране на спортните федерации от Министерство на младежта и спорта (ММС).

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ 2020-2023

Бюджетът за 2020 година също бе гласуван единодушно от членовете на Общото събрание. Той предвижда 2 775 000 лева приходи и разходи за годината. Най-голямо перо в разходната част, освен традиционното по организиране на шампионата в НБЛ, се очаква да е предстоящото от 4 до 12 юли Световно първенство за младежи до 17-годишна възраст в София. За подготовка на националния отбор са предвидени 120 000 лева, а цялата организация на шампионата ще струва 815 000 лева.

Единодушно бе прието и предложение от БК Рилски спортист, според което:

„2.1. Във всички първенства за подрастващи над 12-годишна възраст, и в двата пола, да бъдат обособени две нива за участващите отбори : – Елитна дивизия, с участието на 8-16 отбора на възраст и не по-малко от 25-35 мача на сезон за всеки участващ в дивизията отбор; в това ниво следва да участват отбори, които се стремят да развиват спорт за високи постижения, с висока степен на натовареност в тренировъчния процес и съответните организационни и административни възможности; – Първа дивизия, с участието на останалите отбори, разпределени предимно на регионален принцип, с участие в 12-20 мача за сезон при ниска и средна степен на натовареност в тренировъчния процес;

2.2. Съобразяване на възрастите за провеждане на държавните първенства за подрастващи със съответните възрасти за провеждане на европейски първенства:

2.3. ДП да се провеждат и в двата пола, във възрастите до 20, 18, 16, 14, 13, 12г., а от сезон 2021-2022 Ц и във възрастите до 15г. и до 11г.

2.4. От сезон 2020-2021 да се организират ДП за възрасти до 10г., като нежелаещите да участват в ДП да имат възможност за участие във фестивали.“

По традиция, най-големи разисквания и разгорещени дебати предизвика предложението за Система от показатели за оценка и финансово подпомагане на дейността на БК от ММС и други източници. Предложена от Управителния съвет Система претърпя няколко промени и ще бъде публикувана в пълен вид на по-късен етап.

По т. „Разни“ бе гласувана промяна в Арбитражната комисия на БФБаскетбол. Поради служебна заетост и по предложение на досегашния председател Иван Вълканов, Комисията вече има нов председател в лицето на досегашния член Янко Стоянов. Вълканов остава член на арбитража.

Баскетбол – Източник: Спортал.бг

Свързани новини

Шумен приема 16-ото издание на „Мача на звездите“

Sport

Фенербахче привлече американец

Sport

Берое се справи с Рилецо за три поред

Sport

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.